Despre Galati
Oraşul Galaţi (are peste 300.000 locuitori) este situat în partea de est a României. Suprafaţa este de 241,5 kilometri pătraţi şi este localizat pe malul stâng al fluviului Dunărea, la confluenţa cu râurile Siret şi Prut.
Oraşul Galaţi s-a dezvoltat pe o veche aşezare dacică, între secolele VI – V î.e.n. în secolul II d.C. Fortificaţia dacică a fost distrusă de romani şi pe locul ei a fost ridicat un castru roman.
Astăzi, Galaţiul este situat pe trei nivele: valea oraşului are o altitudine cuprinsă între 5 şi 7 metri şi constituie nucleul vechiului oraş, fiind în prezent centrul oraşului: celelalte două ajungând până la 40 de metri altitudine (partea modernă a oraşului).
Ghidul cultural al oraşului Galaţi cuprinde mărturii despre evoluţia în timp a comunităţii. Galaţiul este considerat oraşul provincial cu cel mai bun public de teatru după Bucureşti şi Iaşi: Teatrul Dramatic “Fani Tardini”, Teatrul de Păpuşi “Gulliver” şi Teatrul Muzical “Nae Leonard” îşi îndeplinesc de 50 de ani datoria faţă de locuitori oferindu-le posibilitatea unei vieţi artistice bogate şi de calitate.
În egală măsură, Muzeul de Istorie, Muzeul de Artă Vizuală, Complexul Muzeal de ştiinţele Naturii şi Biblioteca Judeţeană “V.A.Urechia”, prin expoziţiile şi activităţile organizate, îi ţin pe gălăţeni în contact cu noutăţile culturale.
Mărturiile arhitecturale demonstrează existenţa civilizaţiei româneşti fondată pe malul Dunării prin importante monumente, cum ar fi: Biserica Precista (sec. XVI) şi Catedrala Episcopală (1906). Palatul Administrativ (1904) este creaţia arhitectului Ion Mincu: Universitatea “Dunărea de Jos” este continuarea unui semicentenar de educaţie academică.
Unul dintre evenimentele reprezentative ale vieţii artistice şi culturale din Galaţi îl reprezintă Sărbătorile oraşului desfăşurate la finele lunii noiembrie, sub patronajul Sf. Apostol Andrei.
Atracţia oraşului Galaţi o constituie, cu siguranţă, faleza Dunării, unică în Europa prin lucrările de sculptură în metal realizate în urmă cu 30 de ani de artişti români, în cadrul unor tabere naţionale de creaţie.